De winter is weer in aantocht

Gepubliceerd op 29 oktober 2018 om 13:11

DE WINTER IS WEER IN AANTOCHT.

Dat betekent niet alleen sneeuw, nieuwjaar en kerst, maar vooral ook hele erg kou. Als piercing drager is het wel goed om op de hoogte te zijn wat een temperatuur onder de nul graden met je piercings doet.

Staal (en andere metalen)
De meeste piercings zijn gemaakt van staal, en laat nu net dit type materiaal gevoelig zijn voor temperaturen onder nul. Staal is een goeie ‘geleider’ wat betekent dat het zich snel aanpast aan de omgevingstemperatuur. Is het buiten koud, dan wordt de piercing ook snel koud.

Met name bij piercings in het gezicht moet je goed oppassen. Dit omdat je gezicht, en je oren, meestal niet beschermd zijn tegen het koude weer. Zodra de temperatuur onder de nul graden zakt en je lang buiten blijft loop je het risico dat je piercing ook een temperatuur aanneemt die onder de nul graden ligt.

Als gevolg hiervan dreigt bevriezingsgevaar nabij de piercings. De eerste tekenen zijn:

*De huid is bleek

*De huid is gevoelloos

*De huid doet pijn

Nu is het belangrijk om snel te handelen om het metaal te verwijderen en de huid te verwarmen als de piercing niet bevroren is. De volgende maatregelen zijn geschikt:

*Warm water (niet buitenshuis gebruiken)

*Warme plek met warme adem

*Zachtjes wrijven

Hebben er al blaren op de huid gevormd of is de piercing bevroren, dan wordt een bezoek aan de arts aanbevolen. In dit geval is er een ernstige bevriezing, het weefsel sterft, dus snelle hulp is nodig.

De beschermende maatregelen tegen koude temperaturen zijn afhankelijk van de locatie van de piercing. Op de oren kunnen piercings redelijk goed worden beschermd door oorbeschermers of een muts. Piercings in de lip kunnen worden bedekt met sjaals. Het is moeilijker met piercings op de wenkbrauwen en de neus. Op deze plekken kun je beter acryl of organische piercing plaatsen. Acryl en organische piercings zijn een slechte ‘geleider’ wat betekent dat ze relatief lang warm blijven. Deze materialen zijn dus ideaal voor de winter!

Is het metaal al veel kouder geworden dan is het niet voldoende om de piercing met de hand te verwarmen, want metaal geleidt goed en koelt onmiddellijk weer af. Toont de huid na terugkeer in een warme ruimte roodheid dan tenminste de piercing verwijderen tot de huid weer een normale huidtemperatuur heeft.

Met name tunnels en plugs zijn berucht. Deze piercing zit in je oorlel maar je oorlel heeft zeer weinig zenuwen. Zodra een stalen tunnel of plug een temperatuur onder de nul graden bereikt kan dit overslaan naar je oorlel. Met andere woorden, je oorlel begint te bevriezen. Dat dit niet goed voor je is moge duidelijk zijn.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.