Voorkom een ontsteking van je piercing

Gepubliceerd op 21 februari 2020 om 15:22

 

Voorkom een ontsteking van je piercing

 

 

 

Piercings worden regelmatig geassocieerd met ontstekingen, irritaties en andere negatieve lichamelijke gevolgen. Toch is dat nergens voor nodig. Door je aan de basisregels te houden is voor het iedereen mogelijk om zonder complicaties een piercing te dragen. Daarom worden deze basisregels nog maar eens op een rijtje gezet.

Afblijven!

De eerste en waarschijnlijk meest belangrijke regel bij een nieuwe piercing, blijf er met je vingers vanaf! Je vingers zijn namelijk een bron van bacteriën en die draag je over zodra je aan de piercingwond zit. Raak dus de piercing alleen aan als dat ook echt nodig is, bijvoorbeeld tijdens verzorging en zorg dan dat je jouw handen goed gewassen hebt. Anti-bacteriële zeep geniet dan ook de voorkeur.

Uiteraard kun je met een nieuwe piercing gewoon douchen maar zorg wel dat je tijdens het afdrogen rondom de piercing de houd goed schoon en droog maakt. Hier kunnen namelijk zeepresten achterblijven. Doe dit gewoon met een handdoek of met een tissue.

Een verse piercing moet je behandelen als een wond, toch moet je hier geen pleisters of verbandjes omheen dragen. Een wond geneest namelijk het snelst en het beste als deze toegang heeft tot zuurstof. Dit betekent dus ook dat je geen vaseline of andere zalfjes rondom de piercing moet smeren, ook zalfjes belemmeren zuurstof.

Gebruik ook geen wond desinfecteermiddelen, zoals bijvoorbeeld Sterilon, op je piercing. Deze middelen zijn vaak veels te agressief en belemmeren op die manier het genezingsproces. 

Als je een navel of tepelpiercing hebt laten zetten kun je het beste wat wijdere kleding dragen. Dit omdat strakke kleding sneller geneigd is achter de piercing te blijven haken en op die manier druk op de wond uit te oefenen.

Ga tijdens de genezingsperiode ook niet in openbare wateren zoals meertjes, zwembaden of elke andere waterbron waar andere mensen in zwemmen. Dit soort water is een bron van bacteriën die zich makkelijk in de piercingholte kunnen nestelen.

En tot slot: haal nooit zelf je piercing uit de piercingholte voordat deze volledig is genezen! Als je toch last krijgt van je piercing neem dan altijd eerst contact op met je piercer of met je huisarts.

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.